Història
Història Escola Pia

L’Escola Pia a Catalunya (1683-2004) 


Josep de Calassanç i Gastó (Peralta de la Sal 1557 - Roma 1648) inicià a la tardor de 1597 l'Escola Pia a la sagristia de Santa Dorotea del barri del Trastevere de la ciutat de Roma. Volia una escola gratuïta, per a tots, que preparés els nois per a afrontar el món del treball amb competència i llibertat. Els principis que l'inspiraren foren els de Pietat i Lletres. El Papa Pau V l'any 1617 la convertí en Orde religiós. El 1622 la Santa Seu aprovà les Constitucions.

L'Orde es va estendre aviat per Itàlia, per l'Imperi Germànic i el 1638 s'intentà la introducció a Espanya amb la fundació de Guissona. El 1640 amb la Guerra dels Segadors acabà l'intent.

Llegiu-ne més...
 
UN DIA D’UN ALUMNE DE CA’N COLAPI ELS ANYS 50

Ja  fa un temps el P. Florensa va fer una completa descripció de la vida d’un escolapi els anys de la post-guerra. De manera semblant voldria fer una descripció d’un dia d’un alumne de Diputació, concretament el curs 1951-52, quan feia primer de batxillerat. El “seccionista” era el P. Octavi Fullat. Inclouré alguns detalls d’altres anys i possiblement hi haurà imprecisions en algunes dades (noms, matèries, horaris...)

 

Llegiu-ne més...
 
Anys 40-50

 

FEM ELS CENT?

VA PASSAR ELS ANYS 40 I 50

 

 

Estem situats dalt d’una alta talaia. Tenim uns prismàtics que ens permeten veure   com en una superproducció tot el present i el passat. Ho tenim tot als nostres peus. Mira, avui enfocarem els anys 40 i 50 del segle passat. Girem els binocles cap al carrer Diputació 277. Em fa gràcia veure algunes coses de la meva Escola cinquanta o seixanta anys enrere.

Llegiu-ne més...
 
Fem els cent...

escola pia

Una ullada a l’edifici

A l’article anterior ja vàrem dir que l’any 1912 es va traslladar el Real Colegio de Nuestra Señora de las Escuelas Pías, del Passeig de Gràcia al carrer Diputació 277. En aquell moment era simplement una casa de pisos de l’Eixample.


Fins ara no hem trobat els plànols originals de les obres que es van fer a la casa per transformar-la en col.legi. Hi ha algun indici que ens pot fer pensar que uns plànols existents a l’Arxiu de l’Escola Pia puguin ser els originals del Col•legi de Diputació. Si més no, potser estem davant del que podria haver estat el projecte d’edifici, tal com el va pensar el P. Ramon Piera, que en va ser el primer Director i era Rector de la Comunitat escolàpia.
Llegiu-ne més...