VESPRES CIENTÍFICS

LA IMAGINACIÓ ÉS MÉS IMPORTANT QUE EL CONEIXEMENT
Albert Einstein

Una activitat escolar diferent oberta a tothom: alumnes, exalumnes, professors, pares, …

Un aprenentatge interactiu i del tot experimental dels conceptes més clàssics i actuals de la ciència. A nivells comprensibles per a tothom i sense fórmules.
9 sessions temàtiques diferents en divendres al vespre durant el curs escolar. Grups molt reduïts de participants en cada sessió.

HORARI DELS VESPRES

19:00 | Presentació i explicació del Vespre
19:30 | Activitats experimentals
20:45 | Final

INSCRIPCIONS

Dies feiners de 8:00 a 11:30 a la RECEPCIÓ de l’Escola
No es poden reservar places per telèfon. Sí es poden fer inscripcions per endavant.

PREU: 3,50€

Menjador

CONTACTE

Escola Pia Nostra Senyora
Centre de Recursos “Pau Martí”.
Diputació, 277
08007 Barcelona
Telèfon: 934-881-166
Correus-e:
josepmaria.valls@escolapia.cat
marta.segura@escolapia.cat

PROGRAMA VESPRES CIENTÍFICS 19-20

11 OCT

Bombolles de sabó

Física dels tensioactius, pel·lícules i bombolles. Les interferències de la llum. Experiències diverses. Formació de grans bombolles de sabó i estudi de les propietats de les mateixes.

8 NOV

ELS PERFUMS

La teoria de l’olor, classes d’olors i com actua el sentit de l’olfacte. Síntesi i destil·lació d’un oli essencial (essència) i elaboració d’un perfum a partir d’olis essencials.

13 DES

VIATGE A LA TAULA PERIÒDICA

Dintre de l’Any Internacional de la Taula Periòdica, una gimcana, un joc que ens ajuda a entrar-hi, amb la Taula Periòdica real: “Elements en capsa”

17 GEN

Molt baixes temperatures

Les experiències més espectaculars amb nitrogen líquid a 200 graus sota zero: Congelació instantània, oxigen líquid, superconductors i levitació magnètica. Nitrogen sòlid a –211ºC, …

14 FEB

Interior de la matèria transparent

Presentació de materials transparents observats amb llum polaritzada. Interferències de llum amb producció de colors. Els cristalls líquids.

6 MAR

Misteris del "slime"

Els “slimes”, aquests gels que són coneguts com a joguines, formen part dels anomenats “líquids no-newtonians”, amb propietats sorprenents. Aquí se’n podran fer i experimentar.

24 ABR

Màgia magnètica

Experiències amb imants de tot tipus presentats en forma de màgia però explicats amb tot el rigor científic. Únicament imants permanents sense fer servir cap circuit elèctric.

8 MAI

Llums i color

Estudi dels fenòmens lluminosos fonamentats en la tricromia. Síntesi additiva i subtractiva de la llum. Aplicacions a les pantalles dels mòbils i ordinadors. Aplicacions a les impressores.

5 JUN

Gel sec i física de partícules

Teoria de les partícules fonamentals de la matèria i les seves interaccions. El model Estàndard. Què és el CERN? Funcionament d’una càmera de boira i altres experiments amb gel sec.