VESPRES CIENTÍFICS

LA IMAGINACIÓ ÉS MÉS IMPORTANT QUE EL CONEIXEMENT
Albert Einstein

Una activitat escolar diferent oberta a tothom: alumnes, exalumnes, professors, pares, …

Un aprenentatge interactiu i del tot experimental dels conceptes més clàssics i actuals de la ciència. A nivells comprensibles per a tothom i sense fórmules.
9 sessions temàtiques diferents en divendres al vespre durant el curs escolar. Grups molt reduïts de participants en cada sessió.

HORARI DELS VESPRES

18.30 | Presentació i explicació del Vespre
19.00 | Activitats experimentals
20.15 | Final

INSCRIPCIONS

L’activitat és gratuïta. Cal inscripció prèvia a la recepció de l’escola Aforament limitat.

Menjador

CONTACTE

Escola Pia Nostra Senyora
Centre de Recursos “Pau Martí”.
Diputació, 277
08007 Barcelona
Telèfon: 934-881-166
Correus-e:
josepmaria.valls@escolapia.cat
marta.segura@escolapia.cat

EDICIONS ANTERIORS

11 OCT 2019

Bombolles de sabó

Física dels tensioactius, pel·lícules i bombolles. Les interferències de la llum. Experiències diverses. Formació de grans bombolles de sabó i estudi de les propietats de les mateixes.

8 NOV 2019

ELS PERFUMS

La teoria de l’olor, classes d’olors i com actua el sentit de l’olfacte. Síntesi i destil·lació d’un oli essencial (essència) i elaboració d’un perfum a partir d’olis essencials.

13 DES 2019

VIATGE A LA TAULA PERIÒDICA

Dintre de l’Any Internacional de la Taula Periòdica, una gimcana, un joc que ens ajuda a entrar-hi, amb la Taula Periòdica real: “Elements en capsa”

17 GEN 2020

Molt baixes temperatures

Les experiències més espectaculars amb nitrogen líquid a 200 graus sota zero: Congelació instantània, oxigen líquid, superconductors i levitació magnètica. Nitrogen sòlid a –211ºC, …

14 FEB 2020

Interior de la matèria transparent

Presentació de materials transparents observats amb llum polaritzada. Interferències de llum amb producció de colors. Els cristalls líquids.

6 MAR 2020

Misteris del "slime"

Els “slimes”, aquests gels que són coneguts com a joguines, formen part dels anomenats “líquids no-newtonians”, amb propietats sorprenents. Aquí se’n podran fer i experimentar.

24 ABR 2020

Màgia magnètica

Experiències amb imants de tot tipus presentats en forma de màgia però explicats amb tot el rigor científic. Únicament imants permanents sense fer servir cap circuit elèctric.

8 MAI 2020

Llums i color

Estudi dels fenòmens lluminosos fonamentats en la tricromia. Síntesi additiva i subtractiva de la llum. Aplicacions a les pantalles dels mòbils i ordinadors. Aplicacions a les impressores.

5 JUN 2020

Gel sec i física de partícules

Teoria de les partícules fonamentals de la matèria i les seves interaccions. El model Estàndard. Què és el CERN? Funcionament d’una càmera de boira i altres experiments amb gel sec.