Del 10 al 19 de novembre se celebrarà a Catalunya la 28 a edició de la Setmana de la Ciència.

En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics…, una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència.

Altres temes de rellevància que s’emmarquen dins l’SC23 són:

  • 100 anys de la visita d’Albert Einstein a Barcelona, físic, autor de la teoria de la relativitat.
  •  Cecilia Payne, astrònoma, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli.
  •  200 anys de la mort d’Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola.
  •  100 anys del descobriment de l’efecte Compton (Arthur Compton, físic, 1923)
  •  Any Internacional del Mill, a proposta de la UNESCO.
  •  Reysa Bernson, astrònoma. L’any 1923 va fundar l’Association Astronomique du Nord.

A la nostra escola ens hem centrat aquest any en la figura de la Cecilia Payne, astònoma, que va demostrar la composició del Sol. Hem triat aquesta figura per destacar l’importància de la ciència transversal ja que per dur a terme el seu descobriment va haver de relacionar temes de física, química i desenvolupar noves tecnologies i també per donar visibilitat a les dones que fan ciència.

Aquest curs el Dia de la Ciència el celebrarem el dijous 9  de novembre pels alumnes de BAT i el divendres 10 de novembre amb els alumnes d’ESO. Durant aquests dos dies al matí, de 9 a 13.30h, els alumnes i professors del batxillerat científic juntament amb alumnes i professors del CAI i LCB exposaran un seguit de petites demostracions experimentals a la sala d’actes de l’escola . 

L’objectiu és poder veure en directe experiments curiosos de les diverses branques del coneixement científic en format de mini taller.

Entre d’altres coses podrem veure:

Cromàtik

La química ens permet manipular la matèria i produir substàncies amb propietats molt sorprenents…Entre totes les substàncies trobem els pigments i els colors… Podem moure color sobre un paper sense tocar-los? Existeix la tinta invisible? Podem canviar el color amb la temperatura?

Fabricar colors i veure en color requereix de molta química.

Ho veus?

Tot el que veiem existeix i ho podem tocar?

Experiències de física on veurem efectes òptics sorprenents… Podem construir objectes invisibles? 

El nombre d’or i els mosaics misteriosos

El nombre d’or, conegut també per nombre auri o divina proporció, és un nombre irracional que apareix en multitud de construccions geomètriques i en un gran nombre de fenòmens naturals i que presenta intrigants propietats matemàtiques.

Construirem Mosaics a partir de figures geomètriques que semblen que no poden encaixar.

Origami modular:

És l’art d’origen japonès que consisteix en el plegat de paper per a obtenir formes i figures variades. En l’origami no està permès utilitzar tisores, ni qualsevol tipus de cola o grapes. Només paper i les mans.

Realitzarem peces, anomenades mòduls, que ens permetran crear estructures complexes.

Estàs tens?

Saps que és la tensió arterial? Vols saber quant d’oxigen transporta la teva sang? Taller pràctic per a descobrir com funcionen algunes de les nostres constants vitals.

Núvols, focs i Arcs de Sant Martí. Reaccions Espectaculars.

Atrapar un núvol en una ampolla, fabricar un arc de Sant Martí  en un tub d’assaig o fer foc a partir d’un metall són alguns dels fenòmens químics insòlits que podreu  veure en  aquest taller. La Química ens  envolta i moltes vegades no sabem fins a quin punt.

 Vols veure l’ADN?

Farem una extracció ràpida d’ADN a partir de mostres de fruites. 

Física Increïble

Es pot aguantar una llauna de refresc per un punt? Què és i com funciona l’ocell que beu? Podem desafiar la gravetat? Preguntes increïbles per una física increïble. Mitjançant experiències espectaculars de física aprendrem a interpretar fenòmens que sembla que desafiïn les lleis de la Natura.

Enginys i reptes matemàtics

Enigmes curts que ens faran pensar. Viure les matemàtiques d’una manera diferent i experimentar a través de trencaclosques on, sense saber-ho, entrarem en el món de la combinatòria. 

Podrem manipular jocs i enginys matemàtics i posar-nos a prova.

Il·lusions òptiques

El sentit de la vista ens pot trair. Col·lecció d’experiències basades en l’òptica i la percepció. Com funcionen els hologrames, què és la llum polaritzada? Com és comporta la retina quan la sobre estimulem?

Micro hostes

Estem envoltats d’uns organismes que tant ens poden millorar la nostra qualitat de vida com pondre’ns-la. El món microscòpic no és fa visible amb facilitat però hi ha tècniques que ens poden ajudar. Com podem obtenir colònies de bacteris? Com és reprodueixen ? Què són les plaques de cultiu? A partir de diverses plaques de cultius sembrades esbrinar on hi ha més proliferació de bacteris al voltant nostre.

Microplàstics

Petits, molts cops imperceptibles i ens els podem trobar en llocs insospitats.
Els Microplàstics envaeixen el planeta i els nostres ecosistemes. Com són? On els podem trobar? D’on vénen?
A través d’experiències senzilles els trobarem i observarem.
Descobrirem com és formen i com en un futur tindrem roques fetes de microplastics.

I moltes coses més! Us hi esperem!

Cartell Setmana de la Ciència 2023