Les dones a la ciència: Xerrades, experiències i recerca per celebrar el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència

Aquesta setmana, la nostra escola ha commemorat el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència amb una sèrie d’activitats pensades per inspirar l’alumnat i donar visibilitat al paper clau de les dones a la ciència.

A través de xerrades amb expertes de diferents disciplines, els estudiants han pogut conèixer de primera mà les seves trajectòries professionals, els reptes que han hagut d’afrontar i la importància de la investigació per transformar el món.

Les dones a la ciència. DIa Internacional de la Dona i la Nena a la ciència.

La bioquímica Maria García Valdelvira i la seva trajectòria en el camp sanitari

Els alumnes d’FP de la branca sanitària han tingut l’oportunitat d’escoltar Maria García Valdelvira, bioquímica, que ha compartit el seu recorregut professional. Després d’estudiar Farmàcia i treballar en el servei de farmàcia hospitalària, va redirigir la seva vocació al Servei d’Anàlisis Clíniques. Actualment, exerceix com a Dra. Tècnica del Servei d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona. La sessió ha finalitzat amb un Kahoot que ha posat a prova els coneixements dels alumnes sobre les dones que han fet història en la ciència.

Clàudia Armengol, una mirada a la neurociència i la bioestadística

Els estudiants de 1r d’ESO han gaudit de la xerrada de Claudia Armengol, neuròloga i bio estadista, que ha explicat la seva experiència en el món de la ciència. Ha parlat de la seva trajectòria acadèmica i professional, del seu dia a dia analitzant dades i de com ha viscut treballar en un entorn encara molt masculí. A més, ha presentat el seu estudi actual sobre els efectes de l’exercici físic en zones contaminades per a la gent gran amb malalties respiratòries.

Laura Túnez i la recerca per combatre la malària

Laura Túnez ha compartit la seva experiència en el món de la investigació amb els alumnes d’FP de la branca sanitària. Incorporada a ISGlobal el 2023, actualment és l’oficial de control de qualitat del projecte BOHEMIA, que investiga l’efectivitat de la ivermectina per reduir la transmissió de la malària a Moçambic i Kenya. Aquesta investigació no només contribueix a salvar vides, sinó que també impulsa la recerca cap a un futur més saludable per a tothom.

L’enginyeria informàtica i la investigació del CSIC, en veu d’Aina Maín i Maria López

L’Aina Main i la Maria López, enginyera informàtica i investigadora del CSIC, han apropat l’alumnat al seu camp d’investigació, explicant en què consisteix la seva feina i com la tecnologia i la informàtica tenen un paper crucial en el desenvolupament científic.

L’exposició de la Mediateca: dones oblidades en la física

A més de les xerrades, la Mediateca ha organitzat una exposició sobre dones rellevants en el camp de la física que han estat massa temps invisibilitzades. Aquesta iniciativa ha permès als alumnes descobrir figures femenines clau en la història de la ciència i prendre consciència de la necessitat de reconèixer-ne els mèrits.

Una setmana per inspirar futures científiques

Els alumnes han pogut veure de primera mà com la ciència pot transformar el món i el paper fonamental de les dones en aquest avenç. L’institut continua apostant per la divulgació i la inspiració de les noves generacions per construir un futur on la ciència sigui un espai inclusiu i ple d’oportunitats per a tothom.