Submergint-nos en el món dels invertebrats marins
Els alumnes de 1r de Batxillerat de les modalitats de les Ciències Comunes i el Biosanitari vam anar a l’Aquàrium per fer un taller sobre els invertebrats marins. La visita va consistir en dues parts: una visita guiada per les instal·lacions i el taller, que es va dur a terme a un dels seus laboratoris.
Vam començar a submergir-nos a poc a poc en el món que les peixeres ens presentaven: tota mena d’ecosistemes on diverses espècies convivien. Acompanyant l’experiència vam tenir les explicacions de la guia, una especialista de l’Aquàrium, que ens va anar presentant les diferents classificacions dels invertebrats. Així vam descobrir com podíem trobar a la natura tant espècies invertebrades artròpodes com ara les llagostes i els crancs, com de no artròpodes, on entren des de pops i estrelles de mar fins a bivalves i meduses.


Però la nostra visita no es va limitar només a explorar els secrets dels invertebrats; mesclats entre ells també venien aprenentatges sobre els vertebrats. Ens vam fixar especialment en un grup concret: els peixos cartilaginosos. Aquesta classe comprèn entre altres taurons, rajades, mantes i quimeres. Passejant entre els aquaris vam aprendre a diferenciar el sexe dels taurons i les rajades per la presència de pterigopodis i a reconèixer els ous de cada espècie. A més, la guia ens va ensenyar a discriminar diferents taurons; entre els grisos, que són més petits i tenen la boca tancada, i els solraigs de sorra, que són més grans i tenen la boca mig oberta; i també diferenciar diferents taurons tropicals, com ara els de punta negra, els de punta blanca i els zebres.
Després de la breu formació sobre espècies marines era hora de posar els nostres coneixements en pràctica.
Així que ens vam dirigir cap al laboratori, on vam fer el taller d’identificació d’invertebrats marins. Ens vam posar en petits grups, on a cadascun se li va assignar una peixera amb un invertebrat dins. Amb un llapis vam omplir la fitxa que ens va donar, que demanava de l’animal en estudi la descripció i representació física, la taxonomia i si coneixem més espècies de la mateixa classe. Per classificar-los i reconèixer-los correctament vam aprendre a utilitzar la clau de determinació, que consisteix en un llibret classificat taxonòmicament que permet la identificació de l’animal en qüestió. Fent servir aquest mètode ens vam trobar tota mena d’animals: des d’una estrella de mar vermella, un cogombre de mar i un ermità fins a un ofïur, un eriçó de mar i un cranc.
Després d’haver posat en comú els nostres descobriments i agrair a la guia per l’experiència, vam explorar l’Aquàrium pel nostre compte.
Nedant entre peixos de totes les tonalitats, sales immersives i alguna cosa més, vam apreciar una petita porció de la natura de cada ecosistema marí. Els moviments subtils de les anemones, les variants formes i siluetes dels animals, la dansa perpètua de les meduses, la curiositat i l’admiració entremesclades: tot convivia en un festival de llums, vida i colors que ara esdevé inoblidable per a nosaltres. I amb la certesa que això no és un comiat definitiu, vam concloure la nostra visita, però sortíem acompanyats: de la mà venien els nostres aprenentatges i un bon record d’un dia que passaria a la nostra memòria per sempre.

Altres activitats de la setmana cultural 2024-2025
Taller d’impressió artesanal a Can Batlló (Artístic plàstic)
Viatgem al passat amb La Impremta Col·lectiva Can Batlló és un antic recinte industrial situat al barri de La Bordeta, a Barcelona. Originalment, aquest espai va ser una fàbrica tèxtil fundada l’any 1880, però, [...]
Setmana cultural Itinerari Ciències i Biosanitari
Submergint-nos en el món dels invertebrats marins Els alumnes de 1r de Batxillerat de les modalitats de les Ciències Comunes i el Biosanitari vam anar a l'Aquàrium per fer un taller sobre els invertebrats [...]
Taller de teatre a la Sala Beckett
Setmana cultural Itinerari Artístic Escènic El dijous, 20 de març, els alumnes que cursem el Batxillerat Escènic de la classe de l’1.5, vam participar en un taller de creació escènica amb la companyia Malnascuts, [...]