Del 12 al 21 de novembre se celebrarà a Catalunya la 26a edició de la Setmana de la Ciència

En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics…, una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

A la nostra escola ens hem centrat en el 90è aniversari del microscopi electrònic. Aquesta efemèride ha servit de fons d’inspiració per dissenyar els pòsters del Dia de la Ciència.

Aquest curs el Dia de la Ciència el celebrarem el dijous 11 de novembre pels alumnes de BAT i el divendres 12 de novembre amb els alumnes d’ESO.

Durant aquests dos dies pel matí de 9 a 13:30h els alumnes i  professors del batxillerat científic juntament amb alumnes i professors del CAI i LCB  mostraran un seguit de petites demostracions experimentals a la sala d’actes de l’escola .

L’objectiu és poder veure en directe experiments curiosos de les diverses branques del coneixement científic en format de mini taller.

Entre d’altres coses podrem veure:

Cromàtik. La química ens permet manipular la matèria i produir substàncies amb propietats molt sorprenents…Podem pintar sobre una superfície d’aigua? Podem moure color sobre un paper sense tocar-los?

Ho veus? Tot el que veiem existeix i ho podem tocar?

Experiències de física on veurem efectes òptics sorprenents…podem construir objectes invisibles?

El nombre d’or i els mosaics misteriosos. El nombre d’or, conegut també per nombre auri o divina proporció, és un nombre irracional que apareix en multitud de construccions geomètriques i en un gran nombre de fenòmens naturals i que presenta intrigants propietats matemàtiques.

Construirem Mosaics a partir de figures geomètriques que semblen que poden encaixar.

Origami modular. És l’art d’origen japonès que consisteix en el plegat de paper per obtenir formes i figures variades.

En l’origami no està permès utilitzar tisores, ni qualsevol tipus de pega o grapes. Només paper i les mans.

Realitzarem peces anomenades mòduls que ens permetran crear estructures complexes.

Com ets per dins? Visualització de diferents tipus de cèl·lules a partir del microscopi òptic

Estàs tens? Saps que és la tensió arterial? vols saber quan oxigen transporta la teva sang? Taller pràctic per descobrir com funcionen algunes de les nostres constant vitals.

Núvols, focs i Arcs de Sant Martí. Reaccions Espectaculars. Atrapar un núvol en una ampolla, fabricar un arc de Sant Martí  en un tub d’assaig o fer foc a partir d’un metall són alguns dels fenòmens químics insòlits que podreu  veure en  aquest taller. La Química ens  envolta i moltes vegades no sabem fins a quin punt.

Vols veure l’ ADN? Farem una extracció ràpida d’ADN a partir de mostres de fruites.

Física Increïble. Es pot aguantar una llauna de coca cola per un punt? Què és i com funciona l’ocell que beu? Podem desafiar la gravetat? Preguntes increïbles per una física increïble. Mitjançant experiències espectaculars de física aprendrem a interpretar fenòmens semblen que desafiïn les lleis de la Natura.

Com es mou? Com es pot transmetre el moviment mitjançant la tecnologia ? Veure i manipular diferents tipus de motors i mecanismes on puguem veure com l’energia es transforma en moviment.

Enginys i reptes matemàtics. Enigmes curts que ens faran pensar. Viure les matemàtiques d’una manera diferent i experimentar a través de trencaclosques on, sense saber-ho, entrarem en el món de la combinatòria.

Podrem manipular jocs i enginys matemàtics i posar-nos a prova.