IX ASSEMBLEA ESCOLA PIA

El benestar emocional i l’atenció a la diversitat, les noves polítiques d’Escola Pia pel quadrienni 2024-28

La IX Assemblea de l’Escola Pia ha escollit “el benestar emocional, la salut mental i el clima psicosocial” i “la inclusió i atenció a la diversitat” com a polítiques per als propers quatre anys. La votació s’ha fet en el marc de l’Assemblea celebrada ahir dijous 18 de gener al Tecnocampus de Mataró, amb la participació de més de 200 persones entre assemblearis i convidats.

Aquestes polítiques han estat votades entre les 12 propostes sorgides del procés participatiu iniciat al setembre, fruit de l’avaluació dels objectius dels darrers 4 anys i l’anàlisi del context educatiu i social actual.

La jornada ha començat amb la intervenció del director de l’Escola Pia de Mataró, Toni Aguilar, que ha fet la Dimensió interior compartint el concepte d’utopia del periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano.

A continuació, ha intervingut, el provincial de l’Escola Pia de Catalunya i president de l’Assemblea,  Jordi Vilà, que ha destacat la novetat d’aquesta Assemblea en la que “per primera vegada han participat representats de Camins Fundació, Lleure Jordi Turull i Grups i Comunitats” i ha instat a totes les persones que formen la institució a moure’s per “fer les coses diferents per transformar la institució per fer d’aquest un món millor”.

La regidora de l’Ajuntament de Mataró, Beatriz Delgado, ha donat la benvinguda als assistents a la ciutat de Mataró i ha dit que “els reptes de l’Escola Pia són els mateixos reptes que tenim a l’administració pública. Seguir treballant per posar els infants i joves al centre.”. Meritxell Ruiz, secretaria general de la FECC, ha retornat a la institució : “l’Escola Pia és una comunitat amb una missió educativa i social. El nostre propòsit és l’educació per ajudar a créixer persones competents i compromeses amb el món” ha dit. El director general dels centres concertats i privats de Catalunya, Ramon Montes, ha tancat els parlaments institucionals amb un agraïment a l’Escola Pia. Convençut que “no s’entén aquest país sense l’escola concertada”, també ha admès que “cal més finançament per l’escola concertada i més recursos per atendre la diversitat a les aules”.

Ja dins el procés formal d’Assemblea, el director general del quadrienni 2019-23, Antoni Burgaya, ha presentat l’informe de l’acompliment de les polítiques aprovades en la passada Assemblea i l’assoliment de les finalitats del Secretariat de la institució, que han estat validades pels assemblearis per un 98 i 97%, respectivament.

Entre les fites aconseguides en els darrers 4 anys, Burgaya ha destacat que “hem passat del Secretariat d’escoles al Secretariat d’Escola Pia on, a més a més de les escoles, s’inclou la fundació social Camins, Lleure Jordi Turull i grups i comunitats”. Respecte al SUMMEM, “hem passat de fer 7 itineraris l’any 2015, a tenir-ne actualment 583”. També durant aquest període, en el que ha recordat el patiment que va suposar la pandèmia, s’ha afavorit la participació de l’alumnat i de les famílies a través de les reunions en línia.

Burgaya ha tancat el seu mandat, destacant els bons resultats de l’escola concertada i destacant la importància de “Liderar i fer comunitat: hem de ser referents dins i fora la institució”.

A continuació, Josep Riambau, com a membre del Consell de les Institucions Educatives, ha llegit l’informe del quadrienni. Aquest Consell, tal i com ha explicat Jordi Vilà, quedarà a partir d’ara integrat dins del Consell Institucional.

Després de la pausa de mig matí, els assemblearis han treballat en grup les propostes de polítiques i objectius presentades que es votarien a la tarda.

Els representants de l’alumnat, de les famílies i del lleure escolar han presentat les polítiques pròpies que s’han marcat per als propers 4 anys. Els més aplaudits durant tota l’Assemblea han estat els noies i noies que han expressat en nom de tots els alumnes la voluntat d’enfortir la seva implicació en la vida de l’escola i en tota la xarxa d’Escola Pia. “Els alumnes tenim moltes idees i moltes coses a dir i a fer. Necessitem que ens acompanyeu en aquest camí”, han demanat.

Abans de dinar, s’ha fet un reconeixement institucional al Toni Burgaya, que el passat 28 de desembre, va acabar el seu mandat coincidint amb la seva jubilació, després de tota una vida dedicada a l’Escola Pia. A l’escenari han coincidit els antics secretaris generals Ramons Francolí i Joan Vilà, juntament amb en Toni Burgaya i l’actual director general Carles Ruiz.

A la tarda s’han presentat les polítiques de futur de Camins-Fundació Social d’Escola Pia, que reforça la seva missió de donar resposta a infants i joves que es troben en situació de vulnerabilitat a través de l’educació. Per la seva banda, Lleure Jordi Turull se centrarà en l’enfortiment de l’entitat i l’impuls de l’essència a través de l’excursionisme, la dimensió Interior i el voluntariat. Grups i Comunitats posarà encara més el focus en la presència al territori, l’alumni i el voluntariat.

Arribat el moment de les votacions, que els assemblearis han fet telemàticament a través dels seus dispositius mòbils, les propostes més votades han estat el “Benestar emocional, salut mental i clima psicosocial” i la “Inclusió i atenció a la diversitat”, que han quedat proclamades pel president de l’assemblea Jordi Vilà com a les dues polítiques de les escoles per al quadrienni 2024-28.

La cloenda ha estat a càrrec del nou director general, Carles Ruiz, que entoma aquest encàrrec: “L’Assemblea és una gran oportunitat per fixar-nos objectius des de la base. Avui ens hem posat d’acord per caminar tots i totes cap a una mateixa direcció. Ara ens toca la feina d’aterrar aquestes polítiques i traslladar-ho als nostres equips”.