VESPRES CIENTÍFICS
LA IMAGINACIÓ ÉS MÉS IMPORTANT QUE EL CONEIXEMENT
Albert Einstein
Una activitat escolar diferent oberta a tothom: alumnes, exalumnes, professors, pares, …
Un aprenentatge interactiu i del tot experimental dels conceptes més clàssics i actuals de la ciència. A nivells comprensibles per a tothom i sense fórmules.
9 sessions temàtiques diferents en divendres al vespre durant el curs escolar. Grups molt reduïts de participants en cada sessió.
HORARI DELS VESPRES
18.30 | Presentació i explicació del Vespre
19.00 | Activitats experimentals
20.15 | Final
INSCRIPCIONS
L’activitat és gratuïta però és imprescindible inscripció prèvia. Us podeu inscriure a la recepció de l’escola o a través del telèfon 93 488 11 66
CONTACTE
Escola Pia Nostra Senyora
Centre de Recursos “Pau Martí”.
Diputació, 277
08007 Barcelona
Telèfon: 934-881-166
Correus-e:
josepmaria.valls@escolapia.cat
marta.segura@escolapia.cat
EDICIONS ANTERIORS
Física dels tensioactius, pel·lícules i bombolles. Les interferències de la llum. Experiències diverses. Formació de grans bombolles de sabó i estudi de les propietats de les mateixes.
La teoria de l’olor, classes d’olors i com actua el sentit de l’olfacte. Síntesi i destil·lació d’un oli essencial (essència) i elaboració d’un perfum a partir d’olis essencials.
Dintre de l’Any Internacional de la Taula Periòdica, una gimcana, un joc que ens ajuda a entrar-hi, amb la Taula Periòdica real: “Elements en capsa”
Les experiències més espectaculars amb nitrogen líquid a 200 graus sota zero: Congelació instantània, oxigen líquid, superconductors i levitació magnètica. Nitrogen sòlid a –211ºC, …
Presentació de materials transparents observats amb llum polaritzada. Interferències de llum amb producció de colors. Els cristalls líquids.
Els “slimes”, aquests gels que són coneguts com a joguines, formen part dels anomenats “líquids no-newtonians”, amb propietats sorprenents. Aquí se’n podran fer i experimentar.
Experiències amb imants de tot tipus presentats en forma de màgia però explicats amb tot el rigor científic. Únicament imants permanents sense fer servir cap circuit elèctric.
Estudi dels fenòmens lluminosos fonamentats en la tricromia. Síntesi additiva i subtractiva de la llum. Aplicacions a les pantalles dels mòbils i ordinadors. Aplicacions a les impressores.
Teoria de les partícules fonamentals de la matèria i les seves interaccions. El model Estàndard. Què és el CERN? Funcionament d’una càmera de boira i altres experiments amb gel sec.